HTML

Szobakertész

Friss topikok

Könnyen tartható orchideák a lakásban

2013.02.26. 20:26 Szobakertész

Most egy kicsit bővítem a palettát, és a "retró növények" mellett szeretnék bemutatni mostanában divatos növényeket. És ha már divatos növényeknél tartunk, akkor szerintem nem hagyhatjuk ki az orchideákat. Ezek a növények manapság nagy népszerűségnek örvendenek, pedig néhány évvel ezelőtt még úri növényeknek tartották őket, amelyeket nem lehet szobai körülmények között nevelni.

Meg kell mondjam, minden növényt szeretek, de az orchideák foglalják el nálam a trónt. Ahhoz, hogy rajongjunk értük, bizony nem kell sok: elég az első lepkeorchideánkat beszerezni. Amikor kisgyerek voltam a kertész nagymamám úgy emlegette az orchideákat, mint valami elérhetetlen istenségeket, amivel nem is érdemes kísérletezni otthon. Aztán egyre nagyobb divat lett, és én sem tudtam ellenállni a boltban a kedvező áron kínált lepkeorchideának, és azóta is dúl a szerelem.

Sok helyen olvasni a lepkeorchideák tartásáról, de mivel alapdarab, ezért úgy gondolom, hogy nem hagyhatom ki. Van már néhány kertészet Magyarországon, ami az orchideakereskedelemre specializálódott, de ha szeretnénk orchideát, és a pénztárcánkat is kímélnénk, akkor a nagyobb áruházakban is be lehet szerezni ezeket a növényeket (például: Tesco, Auchan). A lepkeorchideákat alkalmasak leginkább a szobai körülmények elviselésére, egy kis odafigyeléssel a legtöbb lakásban megmaradnak, sőt újra virágoznak. Már a vásárlásnál járjunk el nagy gondossággal: vizsgáljuk meg a növény gyökerét, leveleit és virágait, akármennyire szépnek is találjuk, csak egészséges növény vigyünk haza. Az első legfontosabb, hogy az egészséges gyökérzet élénk zöld színű, amennyiben sok barnás, vagy feketés foltot látunk rajta - itt-ott egy kevés még elmegy, főleg ha egyébként a levele, és a virága rendben van - akkor inkább válasszunk másik növényt. A levél vastag, húsos elég merev, de hajlítható. Jól vizsgáljuk meg, hogy nem látunk-e rajta kártevőket (a gyapjas tetvek kifejezetten szeretik az orchideákat). Olyan orchideát válasszunk, amelyen vannak még olyan bimbók amelyek nem nyíltak ki.

small_phalaenopsis-hibrid.jpg

A lepkeorchideák tartásának legkritikusabb pontja az öntözés: sok helyen lehet olvasni, hogy ne hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét. Nyáron a kánikulában lehet, hogy hetente többször kell locsolni, de mindenképpen várjuk meg, amíg az ültetőközeg teljesen kiszárad, főleg, amíg át nem ültettük. Sajnos tapasztalatból beszélek: ezek a növények jobban elviselik, ha egy kissé szárazon tartjuk őket, mint túlzott féltésünkben túllocsoljuk. Fontos, hogy az orchideákat nem szabad csapvízzel locsolni. Használjunk esővizet, vagy hólevet. Természetesen ez nem mindenkinek áll rendelkezésére, a legegyszerűbb otthon alkalmazható módszer, ha felforralunk vizet, és lehűtés után locsolhatunk vele. Az egészséges fejlődéshez szükséges a tápoldatozás, nyáron kéthetente, télen maximum havonta. Amikor elvirágzott érdemes átültetni, főleg az áruházban vásárolt növényeket. Az az oka, hogy hajtatják őket, hogy a legszebben kerüljenek a boltba, ezért sokszor mohába vannak ültetve, vagy szivacs van a gyökerek közé szórva. Ezek hosszútávon nem egészségesek a növény részére, ha nem ültetjük át, akkor akár el is pusztulhatnak. Az orchideákat nem szabad virágföldbe ültetni, hanem speciális orchidea földet kell használni. Az orchideaföld jó levegő áteresztő képességű, fenyőkéregből, faszénből, kókuszrostból és mohából áll. Én a Hochwertiges márkát ajánlom, egy kicsit drágább de nagyon jó minőségű. Átültetéskor emeljük ki a növény a cserépből, szedegessük ki a gyökerek közül az ültetőközeget. Vizsgáljuk meg a gyökérzetet, vágjuk le egy éles ollóval az elhalt részeket, és szórjuk be fahéjjal (a fahéj fertőtlenítő, gombaölő hatású). A cserepe lehetőleg átlátszó legyen, ennek több oka is van:

1.) Jobban látjuk, hogy mikor kell locsolni.

2.) A növény a gyökereit is használja a fotoszintézis során.

3.) Ha a későbbiekben bármi gond van a gyökérzettel azt is hamarabb észrevesszük.

Miután megtisztítottuk a gyökérzetet helyezzük bele a cserébe. Nem feltétlenül szükséges nagyobb cserépbe ültetni, csak akkor, ha már nagyon szűkös, vagy egyáltalán nem fér bele a cserépbe. Érdemes ültetés előtt benedvesíteni az ültetőközeget. Egyik kezünkkel tartsuk a növény a másikkal szórjuk a gyökerek közé az ültetőközeget. Időként ütögessük meg a cserép oldalát, hogy lepotyogjanak a darabok. Átültetés után lehetőleg egy hétig ne öntözzük, csak párásítsunk körülötte, hogy meginduljon a gyökérfejlődés, tápoldatozni sem kell egy ideig. Például a fentiekben ajánlott föld csomagolásán fel is tüntetik, hogy 8 hétig ne adjunk a tápoldatot, mert az ültetőközeg tartalmazza azt.

Végül még az elhelyezésről néhány szót. A lepkeorchideák nem túl igényesek a fényre, sőt a közvetlen napfényt nem is nagyon szeretik. Tegyük világos helyre, mondjuk nyugati vagy keleti ablakba. Ha száraz a levegő, például a központi fűtés miatt, akkor párásítsunk. Ezt a legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha egy párafejlesztő tálcára tesszük a növényünket. A párafejlesztő tálca otthon, könnyen elkészíthető:

Fogjunk egy körülbelül olyan széles műanyag alátétet, mint az orchideánk átmérője, töltsük fel 2-3 cm vastagon agyaggolyóval, vagy mosott kaviccsal, töltsük fel vízzel, és erre állítsuk az orchidea cserepét, úgy hogy az alja ne érjen a vízbe. Nálam a radiátor felett vannak így, és szépen fejlődnek. Ha jól érzi magát az orchideánk egy évben akár kétszer is virágozhat. A virágok hosszú élettartamúak, nekem volt olyan orchideám, ami fél évig folyamatosan virágzott. Akinek elsősorban nem az a fontos, hogy virágzó növény vigyen haza, az potom áron szerezhet be elvirágzott orchideát. Az egyik legszebb növényem egy pöttyös levelű lepkeorchidea, amit 500 forintért szereztem be. Földet cseréltem rajta, és azóta 2 új levelet hozott, és nemrégiben nagyobb cserépbe is kellett ültetnem. A virága meglepi lesz, reményeim szerint tavasszal megtudom.

Egy dolog van, amit sajnálok a lepkeorchideákkal kapcsolatban, hogy sajnos otthon nem tudom őket szaporítani. Van amikor a virágszáron hoz egy új növényt, azonban ez nem minden esetben történik meg. Ha ilyen kis növényünk van mindenképpen szedjük le az anyanövényről, ha már legalább 4 darab 5 cm hosszú gyökere van, 4 levele. A virágszárból kb. 2 centimétert hagyjunk, a vágási felületet kenjük be fahéjjal, és várjuk meg, amíg megszikkadt a rohadás elkerülése végett. Utána orchidea ültető közegbe ültessük, és 1 hétig ne locsoljuk, csak párásítsunk körülötte. Amíg kicsi, addig ne tegyük olyan világos helyre, mint a nagyobb növényeket.

Az alábbi orchideát a munkahelyemre vittem be, nemrégiben vásároltam egy nagyobb áruházban.

pöttyös lepi.jpgHabár egy kicsit hosszadalmasan mutattam be, de ha a későbbiekben másfajta orchideákra szeretnénk áttérni, akkor annak a lepkeorchidea gondozása az alapja.

Ebben a bejegyzésben, még egy orchideát szeretnék bemutatni, amely hasonlóan könnyen tartható, mint a lepkeorchidea. Ez a papucsorchidea, habár nem olyan elterjedt, de azért be lehet szerezni. Az igényei nagyjából megegyeznek a lepkeorchideáéval, együtt is szokták őket tartani, viszont több locsolást igényel. De vigyázzunk, mert a túl sok locsolás tönkreteszi a gyökereket. Jobban bírják a fényhiányos viszonyokat is a lepkeorchideáknál. Azt mondják róla, hogy ahol a fokföldi ibolya megél, ott ez a növény is szépen fejlődik. Ez igaz is, mert én is a fokföldik helyén tartom, és nagyon szépen nő. Egy nagy előnye van még: ez pedig az, hogy otthon is szaporítható, ugyanis elvirágzás után sarjakat hoz, ezeket átültetéskor tudjuk elültetni, ha már körülbelül akkorára nőttek, mint az anyanövény. Minden évben földet cserélni rajta, vagy ha kinőtte a cserepét, akkor átültetni.

papucs.jpg

Ha egy kicsit több pénzt szeretnénk rászánni akkor vannak kertészetek, ahol jó minőségű orchideát tudunk vásárolni: Marczika kertészet, és azOrchideacsodák (internetes áruház, már a Marczika kertészet kezelésében áll)

Remélem sikerül kedved csinálnom az orchideákhoz. A következőkben bemutatok néhány fajt, amivel érdemes megpróbálkozni a lepkeorchidea mellett a kezdőknek is.

Jó kertészkedést!

5 komment

Címkék: orchidea szobanövény gondozás növénynevelés

A bejegyzés trackback címe:

https://varosiszobakertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr465085156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2013.02.27. 11:27:55

Csak hogy abszolút laikusként kedvet csináljak hozzá: nálunk a klasszikus, mindent kibíró, "irodai" zöldségeken kívül csak az orchidea marad meg tartósan, az viszont tíz év alatt akkorrára nőtt, hogy már alig fér el. Szóval no para, orchiedára fel!

kifordított nagyanyó 2013.02.27. 12:02:54

Ehh gyönyörűek.
Szoktam venni a lányoknak nőnapra.

tamagochi 2013.02.27. 13:20:20

nekem az istennek se akarnak ujra viragozni :S mit csinaljak veluk? a leveluk nagyon szep, elenkzold, husos, eroteljes, de nem hoznk uj viragot...
nincsenek direkt fenyben, es a keleti oldalon vannak
koszonom elore is az otleteket!

kifordított nagyanyó 2013.02.28. 13:03:21

Most vettem észre hogy nálunk is van ilyen.
Olyan,mint a legfelső képen,de kisebb mint a szokásos.
Pedig anyám mutatta párnapja.
Na így figyelek.:))

Szobakertész 2013.03.06. 18:47:00

@tamagochi:
Kedves Tamagochi,

Hogyha nem akarnak virágozni, annak több oka is lehet. Tamagochi írta, hogy a keleti oldalon tartja őket, de ettől függetlenül kevés lehet neki a fény, ha például árnyékolják más házak a szobát, vagy akár sűrű szövésű függöny mögött vannak. Hogy szép egészségesek a levelei az azt jelenti, hogy a növekedéséhez elég fény van, ahol el lettek helyezve, azonban annyi már nincs, ami a virágzáshoz elegendő. Az alacsony páratartalom is lehet az oka a virágzás elmaradásának. Ebben az esetben párafejlesztő tálcára helyezhetőek a növények, vagy reggelente lehet spriccelni a leveleit. Valamint a tápanyaghiány miatt is lehet, hogy nem hoz az orchidea virágot. Nem tudom, hogy mikor lettek átültetve az orchideáid, azonban javaslom, hogy minden évben tavasszal cseréld le az ültetőközegüket, és a tavaszi-nyári időszakban rendszeres tápozást igényelnek orchidea tápoldattal. :) Remélem tudtam segíteni.
süti beállítások módosítása